Žebříček miliardářů Forbes vede Slim před Gatesem a Buffettem

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. března (ČTK) - V žebříčku nejbohatších lidí světa časopisu Forbes se letos opět umístil jako první mexický telekomunikační magnát Carlos Slim před zakladatelem softwarové firmy Microsoft Billem Gatesem a americkým investorem Warrenem Buffettem. Forbes dnes oznámil, že letos napočítal rekordní počet 1226 miliardářů, kteří disponují úhrnným majetkem 4,6 bilionu dolarů (87 bilionů Kč).

Slim má podle Forbese jmění v hodnotě 69 miliard dolarů. Mexický podnikatel je v čele seznamu třetí rok po sobě, i když za poslední rok o pět miliard dolarů přišel. Gates si naopak o pět miliard polepšil a dotáhl se na 61 miliard USD. Buffett disponuje majetkem v hodnotě 44 miliard dolarů.

Spojené státy mají v žebříčku 425 miliardářů. Rusko se dostalo na druhé místo s 96 miliardáři a o jednoho předstihlo o Čínu. Z jednotlivých měst je miliardářů nejvíce v Moskvě, kde jich žije 78, zatímco New York jich má 58 a Londýn 39.

Z první stovky každoročního žebříčku nejbohatších lidí světa vypadl jediný Čech Petr Kellner, který klesl s 8,2 miliardy dolarů na 110. příčku. Z dalších Čechů je s 1,9 miliardy dolarů na 683. místě Zdeněk Bakala, který byl loni se dvěma miliardami 595. Andrej Babiš si s 1,4 miliardy USD naopak polepšil o 144 na 913. příčku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK