Japonské akcie prudce posílily díky údajům z USA

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. března (ČTK) - Japonské akcie dnes prudce stouply. Smazaly tak téměř všechny ztráty, které jim přinesly předchozí tři poklesy za sebou. Náladu na trhu podpořily příznivé údaje o ekonomice Spojených států. K růstu přispěly rovněž naděje, že Řecku se podaří dokončit klíčovou výměnu státních dluhopisů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o dvě procenta na 9768,96 bodu poté, co si během předchozích tří obchodních seancí odepsal celkem 2,1 procenta.

Soukromí investoři mají možnost se do dnešního večera přihlásit k dobrovolné výměně řeckých státních dluhopisů za nové. Výměna je důležitou součástí druhého záchranného úvěru 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč) pro Řecko. Pokud by se zemi nepodařilo přilákat dostatečný zájem investorů, pomoc by nezískala a následoval by zřejmě neřízený bankrot.

Agentura ADP ve středu oznámila, že v americkém soukromém sektoru vzniklo v únoru 216.000 pracovních míst, což bylo více, než se čekalo. "Spojené státy oživují, sice pomalu, ale stále," uvedl analytik Stefan Worrall ze společnosti Credit Suisse. "Údaje o zaměstnanosti byly velmi silné," dodal.

Na devizovém trhu japonský jen oslabil vůči dolaru po zprávě o tom, že se běžný účet japonské platební bilance v lednu propadl do rekordního schodku. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 81,20 JPY. Euro vůči dolaru zůstalo bez větších změn na 1,3142 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK