Přebytek zahraničního obchodu vzrostl na rekordních 29,6 mld. Kč

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v lednu rekordně vysokým přebytkem 29,6 miliardy Kč, meziročně o 11,7 miliardy více. Je to nejvyšší výsledek od vzniku České republiky, informoval dnes Český statistický úřad. Podle předběžných údajů se vývoz meziročně v běžných cenách zvýšil o 11 procent a dovoz o 6,3 procenta.

Vzestup přebytku statistici zaznamenali u strojů a dopravních prostředků, kde se zvýšil o 12 miliardy korun, polotovarů a materiálů o 3,3 miliardy korun a průmyslového spotřebního zboží o 0,5 miliardy. Kč. Deficit se snížil u potravin a živých zvířat, a to o 0,6 miliardy Kč.

Prohloubení schodku bylo naopak zaznamenáno u minerálních paliv, kde se schodek prohloubil o 2,4 miliardy Kč, a u chemických výrobků, u nichž vzrostl o 0,6 miliardy korun. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu se surovinami, a to o 1,3 miliardy korun, a s nápoji a tabákem o 0,2 miliardy Kč.

Se státy EU se přebytek obchodní bilance meziročně zvýšil o 7,1 miliardy na 68,8 miliardy korun a se státy mimo EU skončila bilance deficitem 39,2 miliardy Kč, meziročně o 4,6 miliardy korun méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK