Nezaměstnanost ve Středočeském kraji v únoru vzrostla na 7,6 pct

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Ve Středočeském kraji v únoru vzrostla míra nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu na 7,6 procenta. Úřady práce v regionu evidovaly 53.232 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost vzrostla i v celostátním měřítku, a to na 9,2 procenta z lednových 9,1 procenta.

Ve středních Čechách bylo na konci února evidováno 54.257 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 928 lidí více než v lednu. V meziročním srovnání míra registrované nezaměstnanosti poklesla o 0,2 procentního bodu.

"Současný nárůst nezaměstnanosti byl způsoben převážně v důsledku přerušení sezonních prací koncem roku 2011 a to zejména v zemědělství, stavebnictví, povrchových lomech, lesních závodech i ostatních průmyslových odvětví závislých na klimatických podmínkách," komentoval situaci analytik příbramského úřadu práce Jaroslav Minařík. Podle něj se dá očekávat, že budou v březnu některé sezonní práce obnoveny a míra nezaměstnanosti v kraji mírně klesne.

V celostátním měřítku má tradičně nejnižší nezaměstnanost Praha, v únoru činila 4,1 procenta. Středočeskému kraji patřila třetí příčka ještě za Plzeňským krajem, kde byla na konci února nezaměstnanost 7,4 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost naopak byla v Ústeckém kraji, a to 13,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK