Počet bankrotů v Německu loni klesl díky dobrému vývoji ekonomiky

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wiesbaden 8. března (ČTK) - Počet firemních bankrotů v Německu loni klesl téměř o šest procent na zhruba 30.000 případů díky příznivému vývoji ekonomiky. Vyplývá to podle agentury DPA z dnešních údajů spolkového statistického úřadu.

Počet firemních bankrotů v Německu se naposledy zvýšil v krizovém roce 2009. Dosud nejvyšší počet bankrotů byl zaznamenán v roce 2003, kdy vyhlásilo platební neschopnost více než 39.000 podniků.

Počet spotřebitelských bankrotů v Německu se loni snížil o více než pět procent na 103.289 případů. Tyto bankroty tak zaznamenaly teprve druhý celoroční pokles od svého zavedení v roce 1999.

Německý hrubý domácí produkt se loni zvýšil o tři procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí však německá ekonomika klesla o 0,2 procenta po nárůstu o 0,6 procenta v předchozích třech měsících.

Německá vláda v lednu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK