ECB ponechala základní úrok na rekordním minimu jednoho procenta

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 8. března (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu jednoho procenta. Trhy se nyní soustředí na tiskovou konferenci šéfa ECB Maria Draghiho, nové kroky banky pro boj s dluhovou krizí a na podporu ekonomiky se však nečekají.

ECB snížila základní úrokovou sazbu v listopadu a prosinci, a to vždy o čtvrt procentního bodu. Na únorovém zasedání Draghi zchladil očekávání dalšího poklesu úroků. Poukázal na známky ekonomické stabilizace a na to, že ECB se rozsáhlými levnými úvěry bankovnímu sektoru už pro letošek zasloužila o odvrácení hluboké úvěrové tísně. Ekonomové od té doby žádné další snížení úroků nečekají.

ECB minulý týden podpořila bankovní sektor druhým tendrem tříletých úvěrů, v němž si banky mohly levně půjčit neomezené množství peněz. Celkem 800 bank si půjčilo 529,5 miliardy eur (asi 13 bilionů Kč) po prosincovém rozdělení 489 miliard eur. První aukce levných dlouhodobých úvěrů přispěla k výraznému zmírnění napětí na trzích státních dluhopisů eurozóny.

ECB dnes také vydá nejnovější odhady ekonomického růstu a inflace v eurozóně. V prosincovém odhadu banka čekala vývoj ekonomiky v rozmezí od poklesu o 0,4 procenta po růst o jedno procento. Analytici v anketě agentury Reuters čekají letos snížení hrubého domácího produktu eurozóny o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK