FAO: Světové ceny potravin rostly v únoru druhý měsíc po sobě

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 8. března (ČTK) - Světové ceny potravin se v únoru zvýšily o jedno procento a stouply druhý měsíc za sebou. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a označila to za důsledek špatného počasí v některých producentských zemích. Podle FAO by však trend růstu v dalších měsících pokračovat neměl, mimo jiné díky nadále vysoké produkci pšenice.

Cenový index FAO v únoru stoupl o 2,4 bodu na 215 bodů. V lednu zaznamenal zvýšení o čtyři body a první vzestup za šest měsíců.

Ceny potravin vzrostly na rekordní maximum loni v únoru, kdy index FAO vystoupil na zhruba 240 bodů. Jejich růst vyvolal neklid v některých rozvojových zemích a zčásti přispěl k sérii nepokojů a povstání známé jako "arabské jaro".

Letos by se ale podobný vývoj opakovat neměl, řekl agentuře Reuters hlavní ekonom FAO Abdolreza Abbassian. "První ukazatele (úrody) naznačují, že bychom se neměli příliš obávat návratu k cenovým úrovním zaznamenaným před rokem. Jsme od nich daleko," řekl Abbassian a dodal, že podle něj by ceny mohly nyní spíše mírně klesat.

Za únorový nárůst cen může hlavně zdražení cukru v důsledku nepříznivého počasí v Brazílii, která je předním vývozcem této komodity. Zvýšily se rovněž ceny rostlinných olejů a obilovin.

FAO v první letošní čtvrtletní prognóze odhadla úrodu pšenice v tomto roce na 690 milionů tun. To bude sice 1,4 procenta pod loňským rekordem, stále však výrazně nad průměrem posledních pěti let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK