Pražská burza v souladu s trhy rostla, PX ale končil pod 1000 b.

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Pražská burza dnes v souladu s trhy rostla. Hlavní index PX přechodně překonal hranici 1000 bodů, především díky bankovním emisím. Před závěrem se však index PX vracel pod tisícovou hranici tlačen hlavně ztrátami elektrárenské firmy ČEZ a uzavíral výše jen o 0,61 procenta na 996,5 bodu. Nejvíce stouply akcie mediální skupiny CME a kromě bank se výrazněji dařilo také těžařskému NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky posilovaly evropské akcie před dnešním koncem lhůty, během níž se mají soukromí věřitelé připojit k dohodě o odpisu řeckého dluhu. Dařilo se většině sektorů.

Pražský index se na tisícibodovou hranici podle něj vyšplhal ještě hodinu před ukončením obchodování, zaostával však za růstem na hlavních trzích. Důvodem mírnějšího růstu byly podle Adamkoviče ztráty ČEZ, které tím oslabily pozitivní příspěvek obou bankovních titulů.

Akcie Erste Group Bank posílily o 1,74 procenta na 462,20 koruny a akcie Komerční banky stouply o 1,75 procenta na 3775 korun.

Optimismus na trzích podle Adamkoviče nahrával také cyklickým akciím CME a NWR. Cenné papíry CME posílily dnes nejvíce, a to o 2,65 procenta na 135,50 koruny a NWR o 1,45 procenta na 146,60 koruny.

Naopak nejhůře dopadly akcie ČEZ, které ztratily 1,29 procenta na 801,50 koruny.

K výměně řeckých dluhopisů se již do středeční noci přihlásilo přes 75 procent věřitelů. Agentuře AP to dnes řekl řecký vládní činitel, který si nepřál být jmenován. Atény by tak už dlouho před dnešní večerní uzávěrkou přihlášek překonaly klíčovou hranici účasti, jež zaručuje úspěch plánu na seškrtání řeckého dluhu u soukromých věřitelů. Řecko v případě úspěchu transakce dostane druhý mezinárodní úvěr a vyhne se tak bankrotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK