Exxon Mobil chce investovat do ropy a plynu 150 miliard USD

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Americký ropný gigant Exxon Mobil Corp. plánuje v příštích pěti letech investovat do hledání nových zdrojů ropy a zemního plynu 150 miliard USD (2,8 bilionu Kč), protože očekává další růst poptávky. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti. Exxon je největší energetickou společností na světě s akciemi na burze.

Exxon očekává, že do roku 2040 se globální poptávka po energiích zvýší o 30 procent. Kromě nových zdrojů plynu a ropy chce firma investovat také dalších 35 miliard do rafinérských a chemických aktivit. Celkové investice firmy tak mají činit 185 miliard USD.

Ropné firmy Exxon, Chevron, BP a Royal Dutch Shell loni vytěžily méně ropy než v předchozím roce. Firmy mají problémy s dostatečně rychlým získáváním nových zdrojů. Velké nálezy jsou stále vzácnější a jejich využití dražší. Potenciální nová pole leží hluboko pod mořským dnem nebo v břidlicích, což vyžaduje drahou technologii pro případnou těžbu.

Exxon investuje více peněz do zemního plynu, protože věří, že do roku 2025 se dostane před uhlí a stane se druhým nejoblíbenějším palivem na světě. V roce 2010 Exxon koupil za více než 30 miliard USD firmu XTO Energy a stal se největším producentem zemního plynu v USA. Sázka na plyn se však zatím firmě nevyplatila. Ceny plynu letos klesají kvůli růstu těžby v Severní Americe a slabé poptávce po topném oleji v zimě. Konkurenční firmy Chesapeake Energy a ConocoPhillips letos snížily těžbu zemního plynu, aby omezily přebytek na domácím trhu.

Vysoké ceny ropy pomohly firmě Exxon loni k vysokému růstu. Čistý zisk se zvýšil o téměř 35 procent, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK