Evropská měna díky Řecku a ECB posiluje

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. března (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích posiluje díky optimismu, že se Řecku podaří získat souhlas dostatečného počtu soukromých věřitelů s výměnou státních dluhopisů. Euru pomohl i optimističtější komentář šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho.

V 18:15 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,9 procenta na 1,3266 USD a k jenu vzrostlo o 1,5 procenta na 108,18 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,6 procenta na 81,55 JPY.

Řecko potřebuje dokončit výměnu dluhopisů co nejdříve, aby mohlo získat druhý záchranných úvěr a vyhnulo se bankrotu. Investoři, kteří se chtějí zúčastnit výměny dluhopisů, se mají přihlásit do dnešního včera. Podle zdrojů se již zemi podařilo získat souhlas majitelů 75 procent dluhu, což je důležitá hranice pro to, aby se výměna mohla uskutečnit. Řecko doufá v souhlas až 90 procent věřitelů. V rámci dohody mají investoři dostat nové dluhopisy s nižší nominální hodnotou a úrokem a delší dobou splatnosti.

ECB dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu jednoho procenta. Šéf ECB Draghi na tiskové konferenci uvedl, že ekonomika eurozóny vykazuje "signály stabilizace", ale inflace zůstane celý letošní rok nad dvěma procenty.

Americké ministerstvo práce dnes uvedlo, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden zvýšil o něco více, než se čekalo. Čtyřtýdenní průměr však zůstává blízko nejnižší hodnoty za čtyři roky. V pátek má vláda zveřejnit údaje o vývoji nezaměstnanosti za únor, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK