ČSÚ oznámí, jak se v Česku na konci roku vyvíjely mzdy

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní, jak se v posledním čtvrtletí loňského roku vyvíjely průměrné mzdy. Podle odhadů analytiků se průměrná mzda zvýšila meziročně o dvě až 2,6 procenta. Reálně, tedy po odečtení inflace, mzdy spíše stagnovaly. Někteří analytici nevylučují ani reálný pokles mezd.

V loňském třetím čtvrtletí průměrná mzda v Česku vzrostla meziročně o 562 korun na 24.089 Kč a byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,6 procenta. Analytici ovšem upozorňují, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je statistický průměr.

"Poslední čtvrtletí loňského roku bylo na čas asi posledním, kdy se reálná mzda v ČR ještě zvyšovala. Rychleji rostly mzdy v podnikatelském sektoru, ale i tak byly v posledním čtvrtletí loňského roku zřejmě nižší než mzdy v sektoru veřejném," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Letošní rok podle něj s největší pravděpodobností přinese pokles reálných mezd. "K obratu může dojít teprve až v roce 2013, ale i tak bude záležet, zda nedojde k dalšímu zvýšení DPH a tedy i inflace," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK