Řecko oznámí výsledek plánu seškrtání dluhů

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecká vláda dnes ráno oznámí, jak dopadl její plán vyměnit své státní dluhopisy v držení soukromých věřitelů za nové a podstatně tím snížit zadluženost země. Vládní zdroje v době uzávěrky přihlášek ve čtvrtek večer hovořily o účasti přes 75 procent. To by znamenalo úspěch plánu a umožnilo Řecku dostat novou mezinárodní finanční pomoc, díky níž by se vyhnulo bankrotu.

 

Konečný termín pro dobrovolné přihlášení k výměně vypršel ve čtvrtek ve 21:00 SEČ. Vláda by měla oznámit výsledky dnes v 7:00 SEČ.

Pokud Řecko překročí úroveň dvou třetin objemu dluhopisů přihlášených do výměny, může aktivovat legislativní doložku, která umožňuje přinutit k výměně i ostatní investory. Vláda ale sdělila, že k tomu přikročí, jen pokud získá do výměny nejméně 75 procent dluhopisů z jejich celkového objemu 206 miliard eur.

Výměna dluhopisů je podmínkou druhého záchranného úvěru pro Řecko v sumě 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč). Pokud by se zemi transakce nepodařila, nezískala by peníze k vyrovnání splatných dluhopisů a následoval by zřejmě již tento měsíc chaotický bankrot. V pátek by měli o osudu pomoci Řecku definitivně rozhodnout nejvyšší představitelé zemí Evropské unie.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK