Japonské akcie výrazně posílily díky Řecku

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. března (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně posílily poté, co si Řecko zajistilo dostatečnou účast soukromých věřitelů na výměně dluhopisů. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o 1,7 procenta na 9929,74 bodu. Během dne se poprvé za sedm měsíců dostal nad psychologicky důležitou úroveň 10.000 bodů.

Výměna dluhopisů je podmínkou druhého záchranného úvěru pro Řecko v sumě 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč). Pokud by se zemi transakce nepodařila, nezískala by peníze k vyrovnání splatných dluhopisů a následoval by zřejmě již tento měsíc chaotický bankrot.

K růstu akciového trhu přispěl rovněž slabší kurz domácí měny, který je příznivý pro japonské exportéry. Automobilky Toyota Motor a Honda Motor posílily téměř o tři procenta a konkurent Mazda Motor téměř o pět procent. Vzhůru zamířil rovněž výrobce spotřební elektroniky Sony.

Na devizovém trhu se dolar vůči japonskému jenu vyšplhal až na téměř devítiměsíční maximum 81,899 JPY. Euro vůči dolaru mírně kleslo na 1,3267 USD. Ve čtvrtek, kdy se objevily první zprávy o dostatečné účasti věřitelů na výměně řeckých dluhopisů, si jednotná evropská měna připsala zhruba procento, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK