Pražská burza dopoledne posílila o necelé půl procento

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dopoledne v souladu s dalšími evropskými trhy trhy rostla. Hlavní index PX si připsal 0,40 procenta a dostal se těsně nad 1000 bodů. V 11:00 byl na 1000,5 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Dařilo se většině titulů, index táhly vzhůru opět hlavně banky.

 

Na trhu slábnou obavy z neúspěšné výměny řeckých dluhopisů. "Po třídenní pauze se index PX vrací nad úroveň 1000 bodů poté, co se o výměnu řeckých dluhopisů dobrovolně přihlásilo 85,8 procenta privátních investorů," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Dařilo se hlavně akciím Erste Group Bank, které posílily o 1,34 procenta na 468,40 koruny, akcie Komerční banky stouply o 0,34 procenta na 3788 korun.

"Erste Bank ani Komerční banka by ve svých portfoliích neměly mít velké množství derivátů pojišťujících proti platební neschopnosti Řecka. Erste již zredukovala CDS portfolio na 0,3 miliardy EUR, zatímco KB podle dostupných informací CDS nikdy nenakupovala ani nevydávala," uvedl Mokoš.

Optimismus na trzích nahrával také cyklickým akciím CME, které byly dopoledne společně s Unipetrolem vůbec nejrychleji rostoucí titulem. Shodně si polepšily bezmála o 1,5 procenta.

Naopak nejhůře dopadly akcie KIT Digitagl, když dopoledne ztrácely necelé půl procento.

Investoři dnes podle Mokoše vyčkávají na odpolední makrodata z amerického trhu práce, která mohou potvrdit zlepšující se trend zaměstnanosti v největší světové ekonomice.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK