Německý export se v lednu vrátil k růstu

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. března (ČTK) - Německý export se v lednu meziměsíčně zvýšil o 2,3 procenta na 88,7 miliardy eur (2,2 bilionu Kč) po prosincovém propadu o 4,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů spolkového statistického úřadu. Analytici podle agentury Reuters očekávali mírnější nárůst o 1,6 procenta.

Import v lednu stoupl o 2,4 procenta na 74,5 miliardy eur. Obchodní přebytek se mírně zvýšil na 14,2 miliardy eur z prosincových 13,9 miliardy eur. Údaje podle agentury Reuters podpořily naděje, že se německá ekonomika dokáže vyhnout zimní recesi.

"Vývoz oživil z útlumu na konci loňského roku," uvedl analytik Christian Schulz z bankovní společnosti Berenberg. "Německo těží ze své silné diverzifikace. Když ochabuje eurozóna, pomůže poptávka z rozvíjejících se ekonomik," dodal.

Německý hrubý domácí produkt se loni zvýšil o tři procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí však německá ekonomika klesla o 0,2 procenta po nárůstu o 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Propad ekonomiky v prvních třech měsících letošního roku by tak Německo uvrhl do recese, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Německá vláda v lednu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá i řada českých firem.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK