Zisk Bundesbanky loni kvůli zajištění rizik prudce klesl

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 13. března (ČTK) - Zisk německé centrální banky za loňský rok prudce klesl, protože banka převedla výrazně vyšší část finančního přebytku do rezerv proti rizikům ztrát. Deutsche Bundesbank to uvedla v dnešní výroční zprávě. Bundesbanku stále znepokojuje cena, kterou budou muset centrální banky eurozóny platit za záchranu bankovního systému před dopady dluhové krize.

Konečný zisk Bundesbanky klesl na 643 milionů eur (15,8 miliardy Kč) z 2,1 miliardy eur za rok 2010. Do rezerv proti rizikům spojeným s úvěry, směnnými kurzy a cenami dalších aktiv převedla loni 4,1 miliardy eur proti 1,6 miliardy eur v předešlém roce.

"Hlavní příčinou poklesu zisku byl nárůst zajištění proti rizikům," řekl k loňskému výsledku prezident Bundesbanky Jens Weidmann. Dodal, že se výrazně zvýšila úvěrová rizika plynoucí z programu nákupů státních dluhopisů a z dlouhodobých úvěrů, které bankovnímu sektoru poskytla Evropská centrální banka (ECB).

ECB nakoupila od května 2010 na trhu státní dluhopisy za zhruba 220 miliard eur. V prosinci a minulý měsíc pak rozdělila mezi evropské banky celkem více než bilion eur na levných tříletých úvěrech, u nichž navíc uvolnila pravidla pro zástavy.

Weidmann už minulý měsíc vyjádřil znepokojení z rizik plynoucích pro Bundesbanku z toho, jak ECB masivně rozšířila nabídku úvěrů a snížila požadavky na zástavy. Napsal to v důvěrném dopise šéfovi ECB Mariu Draghimu, jehož obsah unikl do německého tisku. Šéf Bundesbanky dnes vyzval ke včasnému ukončení programu levných úvěrů, aby se nenavršila inflační rizika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK