Vklady členů záložen loni stouply o třetinu na 23 miliard Kč

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Vklady členů družstevních záložen loni stouply o 30 procent na 23 miliard Kč. Počet členů kampeliček vzrostl o 21 procent a přesáhl 39.000 osob. Celkový zisk záložen přesáhl 160 milionů korun po předloňské ztrátě 46 milionů korun. Předběžné výsledky dnes ČTK oznámila Asociace družstevních záložen.

Kapitálové vybavení družstevních záložen loni posílilo, když souhrnný splacený kapitál vzrostl o 30 procent na 2,35 miliardy Kč. Vlastníci družstevních záložen navyšovali kapitál v podstatě identickým tempem, jakým rostla spravovaná aktiva. Díky tomu dosáhly členské záložny ke konci roku 2011 hodnoty ukazatele kapitálové přiměřenosti 11,7 procenta. "Tato hodnota, která představuje stěžejní ukazatel finanční síly a stability, vysoce překračuje legislativně stanovený limit osm procent," uvedl tajemník asociace Jan Kotíšek.

V sektoru se podle něj negativně projevilo odebrání licence spořitelnímu a úvěrovému družstvu Unibon. Česká národní banka loni zahájila řízení, které letos skončilo odebráním licence. "Záložna Unibon se jako jediná dlouhodobě potýkala s problémy plynoucími z velkého množství nesplácených úvěrů. ČNB tímto krokem ochránila klienty a podpořila stabilitu sektoru. Zásadní je, že veškeré vklady do 100.000 eur jsou ze zákona pojištěny a drobní střadatelé získají své peníze zpět," dodal Kotíšek.

Přes ukončení činnosti jedné ze 14 družstevních záložen však Kotíšek nepředpokládá, že by v roce 2012 opadl zájem o družstevní bankovnictví. "Sektor jako celek poroste i letos. Klienti družstevních záložen patří mezi finančně nadprůměrně gramotné a uvědomují si, že záložny podléhají stejně přísné regulaci jako banky. Vzhledem k celkové stabilitě sektoru je riziko nízké a průměrné výnosy z vkladů v záložnách stále překračují průměrné výnosy vkladů v bankách," podotkl.

Asociace má 11 členských záložen, které představují naprostou většinu sektoru českého peněžního družstevnictví.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let minulého století transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů. Družstevní záložny musí nyní dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK