Co týden dal?

02.01.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vítejte v roce 2004! Silvestrovské veselí je za námi a nám nezbývá než se vší silou vrhnout do roku 2004. V netradičním čase začneme tradiční zprávou. I tento týden jsme pro Vás připravili souhrn nejzajímavějších událostí posledních čtrnácti dnů nejen z našeho serveru, ale i z domova a ze světa...

Posledních 7 dní ve světě

Přehled světového dění začínáme sportovní událostí. Pavel Nedvěd, záložník Juventusu Turín a kapitán české reprezentace, se stal držitelem Zlatého míče pro nejlepšího hráče působícího v Evropě v anketě organizované časopisem France Football. Je teprve druhým Čechem v historii, kterému se takového ocenění dostalo.

Akciové trhy v USA a po jejich vzoru i v Evropě zažívají oživení. Před vánočními svátky dosáhly evropské trhy svých ročních maxim. Nejvíce posilovaly akcie automobilek, povzbuzované 1,3procentním růstem firmy DaimlerChrysler. EU totiž povolila německé automobilce prodat divizi leteckých motorů MTU americké firmě Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Euro proti dolaru dosáhlo na další vysokou metu, když v pondělí pokořilo klíčovou hranici 1,25 k dolaru. Dolar stále tíží obavy z bezpečnostní situace a hluboký deficit běžného účtu Spojených států.

Nejtragičtější událostí nejen posledního týdne, ale dokonce i roku a možná i desetiletí bylo ničivé zemětřesení v Íránském městě Bam a okolí. Podle posledních zpráv si vyžádalo až 50 000 obětí, 100 000 lidí je bez domova a tisíce jich zůstává pod troskami rozpadlých domů. Tragédie se stala minulý pátek nad ránem a v sobotu ráno na místě již pracovali záchranáři z České republiky. Byli na místě jako první a jako jediným se jim podařilo zachránit živého člověka.

Posledních 7 dní u nás doma

Ani čas vánoční se neobešel bez zajímavých událostí ze všech koutů vlasti. tisíce domácností bez teplé vody a tepla na severu Čech, obec Netřebice bez vody, část Prahy bez vody, vykolejené vlaky díky popraskaným kolejím a desítky autonehod v Brně během pár hodin. To vše jde na vrub mrazivému počasí. K tomu lidské tragédie. Upálený muž v Brně, 2 mrtví před mosteckou diskotékou, tresty odnětí svobody kyanidovým vyděračům a další obvinění v případu požáru diskotéky v Karviné.

Všechny zprávy posledního týdne by se daly pojmenovat stejně: "Černá kronika". V tomto světle přichází alespoň jedna dobrá ekonomická zpráva: Pražská burza pak v pondělí stoupla na více než třiapůlleté maximum, burzovní index PX 50 získal 1,15 procenta na 656,9 bodu a díky pátému růstu v řadě uzavřel nejvýš od konce března 2000.

Posledních 7 dní na našem serveru

Pravidelný seriál finančních tipů a triků FinTriky pokračoval v průběhu volných dní a svátků tématem "Za lyžováním do českých hor". Krkonoše, Beskydy, Orlické hory, Jeseníky, Šumava, Krušné a Jizerské hory se staly terčem našeho zájmu. Ceny ubytování, vleků, parkovišť. Vše najdete na jednom místě.

Nový Rádce v sekci Kapitálový trh, nová Abeceda v sekci Leasing a splátky a možnost stažení legálního softwaru, který vám ulehčí práci s dokumenty nebo ochrání Váš počítač přímo z rozcestníku naší domovské stránky. To jsou novinky, které se objevily v uplynulých dnech u nás. Již teď se ale těšte na rok 2004! Připravujeme pro Vás spoustu překvapení!

On-line prodej

Celý prosinec byl doslova šílenstvím v uzavírání smluv o stavebním spoření. Změna podmínek u smluv uzavřených od 1.1.2004 je natolik výrazná, že velké množství klientů přesvědčila o výhodnosti uzavřít smlouvy nové, zvýšit cílové částky apod.

Ani v lednu však nebudeme zahálet a můžeme Vám nabídnout např. prodej zajištěných fondů WIOF

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát  se náš dotaz bude týkat investování spoření.  Snad pomůže i Vám …

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jaký je Váš názor na další vývoj české koruny k USD. Dostávám příjem v USD z USA a v tuto chvíli je kurz více než nevýhodný. Děkuji.

Hledáte také odpovědi na vaše otázky? Zkuste je položit na poradna.finance.cz.

Anketa

Nakupování dárků na splátky nebo na úvěr (zkrátka "na dluh") je stále populárnější a pochvalují si ho především banky a splátkové společnosti. A jak je to s Vámi? Také nakupujete na dluh? Kupodivu nikoliv. Alespoň výsledky naší pravidelné ankety to ukazují. Na otázku "Nechali jste v průběhu roku zlákat a kupovali jste na dluh?" jste odpovdali takto:


Ano, využil jsem nabídku spotřebitelských úvěrů
Ano, několikrát jsem platil kreditní kartou
Ano, vlastním úvěrovou kartu splátkové společnosti
Ne, na dluh v žádném případě nenakupuji

Téměř 70% čtenářů se úspěšně nákupům za cizí peníze brání. Součet zbytku (tedy necelých 30%) čtenářů se dluhu nebojí a přinejmenším mají úvěrovou kartu splátkové společnosti, nakupují kreditkou nebo dokonce využívají nabídku spotřebitelských úvěrů.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU