EK: Řecko bude muset ušetřit při druhém balíku 5,5 pct HDP

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. března (ČTK) - Řecko bude muset v době do konce trvání druhého záchranného úvěru, tedy v příštích dvou letech, omezit státní výdaje o dalších 5,5 procenta hrubého domácího produktu, pokud má splnit dohodnuté cíle a dostávat pravidelně peníze. Uvádí se to v nové hodnotící zprávě Evropské komise, která popisuje postup řeckých reforem. Zpráva, kterou dnes získala agentura Reuters, doporučuje, aby první splátka z nového úvěrového balíku byla vyplacena co nejdříve.

Představitelé eurozóny by měli podepsat druhý záchranný plán pro Řecko ve výši 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč) během tohoto týdne. Atény v pondělí oznámily dokončení plánované výměny státních dluhopisů v rámci plánu seškrtání dluhu u soukromých věřitelů o více než polovinu, což bylo podmínkou získání nové pomoci. Řecko potřebuje nové peníze nejpozději za týden, kdy má splatit dluhopisy v hodnotě 14,5 miliardy eur.

Řecká opatření z počátku tohoto roku, která ušetří nebo získají do rozpočtu 1,5 procenta HDP, by podle zprávy komise měly zajistit splnění letošního cíle snížit primární rozpočtový deficit bez obsluhy dluhu na jedno procento HDP. "Nynější prognózy ale v letech 2013-14 odhalují velké fiskální mezery," upozornila komise.

Řecko má druhý balík pomoci čerpat do konce roku 2014. Pokud ale věřitelé, tedy EU a Mezinárodní měnový fond, mají uvolňovat Aténám každé čtvrtletí slíbené peníze, musí vláda dosáhnout v roce 2013 primárního přebytku 1,3 procenta a v dalším roce 4,5 procenta HDP. Zpráva požaduje, aby vláda naplánovala nová úsporná opatření do června a přijala je v rozpočtech na oba příští roky.

Vláda, která vzejde z nadcházejících voleb, by podle komise měla znovu prověřit výdajové programy a zaměřit se na úspory v sociálních transferech, v obraně a v ústřední a místní správě. Nynější vláda už naplánovala systém snižování míst ve státní správě, sníženi výdajů na zdravotnictví a omezení sociálních dávek. "Pokračování mezinárodní finanční pomoci v plné výši lze očekávat jen v případě zlepšeného uskutečňování plánovaných opatření," uvedla komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK