Maloobchodní tržby v USA rostly v únoru nejrychleji za pět měsíců

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tržby maloobchodů ve Spojených státech rostly v únoru nejrychleji za pět měsíců. Američané navzdory dražšímu benzinu kupovali automobily i další zboží. Ve srovnání s předchozím měsícem tržby stouply o 1,1 procenta po lednovém zvýšení o 0,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

 

Ministerstvo současně revidovalo lednový údaj směrem vzhůru z původních 0,4 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali růst tržeb o jedno procento.

Prodej automobilů stoupl o 1,6 procenta, hlavně díky rostoucí důvěře v ekonomiku a zrychlení růstu počtu nových pracovních míst. Prodej se zvýšil i díky potlačované poptávce domácností, protože loňské zemětřesení a cunami přerušily výrobu některých modelů a obchodníci tak měli nedostatek některých vozů, o které byl mezi spotřebiteli zájem.

Bez zahrnutí automobilového sektoru se obrat maloobchodů minulý měsíc zvýšil o 0,9 procenta po lednovém růstu o 1,1 procenta. Bez automobilů a tržeb čerpacích stanic byl obrat vyšší jen o 0,6 procenta a růst zpomalil z lednového jednoho procenta.

Tržby čerpacích stanci stouply v únoru o 3,3 procenta, což byl nejvyšší růst od března loňského roku. V lednu tržby vzrostly o 1,9 procenta. Benzin měl na celkových maloobchodních tržbách v únoru podíl 11,5 procenta.

Díky známkám zlepšování ekonomické situace a stavu trhu práce však rostla poptávka i po dalším zboží. Tržby obchodů s oděvy stouply o 1,8 procenta, nejrychleji od listopadu 2010. Obrat obchodů se stavebním materiálem a zahradní technikou se zvýšil o 1,4 procenta. Tržby v restauracích a barech vzrostly o 0,8 procenta a obchodů se sportovním zbožím, knihami, hudbou a hobby potřebami o jedno procento. Stejným tempem stouply i příjmy obchodů s elektronikou a domácími spotřebiči. Tržby obchodů s nábytkem však klesly o 1,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK