Akcie na pražské burze rostly, dařilo se finančním emisím a CME

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Pražský akciový trh dnes rostl a hlavní index PX si připsal 0,71 procenta na 992,9 bodu. Burzu nahoru táhly finanční tituly. Největší zisk zaznamenaly cenné papíry mediální společnosti CME. Naopak se ztrátou uzavřely cenné papíry těžařské firmy NWR. Aktivita obchodníků byla opět nízká.

Pražská burza dnes rostla pomaleji než většina okolních trhů. Dařilo se finančním titulům, růst naopak brzdilo oslabování akcií Telefóniky a cenných papírů NWR, které dnes srazily zprávy z Polska, uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Akcie CME stouply o více než dvě procenta na 142,20 koruny. Cenné papíry rakouské Erste Bank korigovaly pondělní pokles o více než čtyři procenta a dnes uzavřely se ziskem 1,37 procenta na 452 korun. Cena akcií Komerční banky stoupla o 1,32 procenta na 3832 korun. Komerční banka a Erste se opět posunuly na dosah svých letošních maxim, dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Dařilo se také akciím pojišťovny VIG, jež rostly o 1,41 procenta na 793 koruny. Dnes nejvíce obchodované akcie energetické firmy ČEZ přidaly 0,75 procenta na 803 korun. Kohout upozornil, že analytici UniCredit snížili cílovou cenu titulu na 827 korun z dosavadních 860 korun za akcii při ponechaném doporučení "držet".

V červených číslech naopak uzavřely akcie NWR, odepsaly 1,79 procenta na 143 korun. Polská uhelná společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) dnes potvrdila, že se s NWR nespojí, i když o tom uvažovala. Podle Němého na akcie NWR negativně zapůsobil komentář JSW o tom, že globální ceny koksovatelného uhlí by v letošním druhém čtvrtletí měly klesnout na 210 až 215 dolarů za tunu oproti 235 USD/t v prvním čtvrtletí. Zároveň upozornil, že koksovatelné uhlí je pro NWR klíčovým produktem, loni tvořilo bezmála polovinu celkových tržeb firmy.

Ztrátu 0,73 procenta na 392,90 koruny zaznamenaly akcie Telefóniky a cenné papíry technologické firmy KIT digital ztratily 1,18 procenta na 170,50 koruny.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za více než 773 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK