Dolar díky statistice z USA posiluje k euru i jenu

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. března (ČTK) - Americká měna dnes na trzích posiluje. Vůči jenu stoupla až na nejvyšší hodnotu za 11 měsíců a k euru na měsíční maximum. Důvodem je nejnovější statistika, která potvrdila, že americké ekonomice se daří dobře a posílila očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude muset přijmout další opatření na stimulaci ekonomiky.

V 17:40 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,3105 USD, když během dne se propadlo až na 1,3050 USD, nejníže od poloviny února. K jenu euro stouplo o 0,1 procenta na 108,37 JPY. Dolar vůči jenu posílil o půl procenta na 82,68 JPY po výstupu až na 82,85 JPY, nejvýše od 20. dubna, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že maloobchodní tržby v USA v únoru stouply o 1,1 procenta, což byl nejvyšší růst za pět měsíců. Růst podpořil zájem o nová auta, přestože benzin zdražuje. Zpráva je dalším důkazem toho, že stav americké ekonomiky se zlepšuje. Páteční údaje o vývoji nezaměstnanosti ukázaly, že v ekonomice v únoru již třetí měsíc za sebou vzniklo více než 200.000 nových pracovních míst.

Na euro také stále tlačí obavy z evropské dluhové krize. Řecku se sice podařilo zajistit dohodu o výměně dluhopisů se soukromými věřiteli, investoři se však stále obávají, že do situace podobné té v Řecku se mohou dostat i další země, jako Portugalsko. Ekonomika eurozóny se také propadá do recese, zatímco vývoj v USA se zlepšuje.

Dolaru k jenu pomohlo i rozhodnutí centrální banky Bank of Japan ponechat měnovou politiku beze změny. Banka nezměnila ani program nákupu dluhopisů, ale rozšířila úvěrový program pro růstová odvětví. Podle obchodníků spekulanti sázeli na to, že banka bude agresivnější ve zmírňování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK