Harmonizovaná inflace na Slovensku v únoru zpomalila na čtyři pct

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční míra inflace měřená podle pravidel Evropské unie v únoru na Slovensku zpomalila na čtyři procenta z 4,1 procenta v lednu. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Analytici odhadovali výraznější zvolnění tempa růstu cen, a to na 3,8 procenta.

 

Harmonizovanou inflaci v únoru táhly mimo jiné vyšší ceny v dopravě, které pod vlivem zdražení pohonných hmot vzrostly meziročně o osm procent. Meziměsíčně ceny v druhém měsíci roku stouply o 0,2 procenta, v lednu proti prosinci kvůli každoroční úpravě cen energií vyskočily o 1,5 procenta.

Ministerstvo financí pro letošní rok odhaduje průměrnou harmonizovanou inflaci na 2,8 procenta v porovnání s 4,1 procenta loni.

Zpomalení inflace na Slovensku ukázala už dříve zveřejněná čísla sestavená na základě národní metodiky, podle které se ceny zboží a služeb zvýšily v únoru o 3,8 procenta oproti 3,9 procenta v lednu.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK