Senát chce omezit billboardy jen podél dálnic a hlavních tahů

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Senát doporučil do pěti let razantně omezit reklamní billboardy jen podél dálnic a silnic první třídy. Horní komora tak dnes upravila sněmovní verzi novely zákona o pozemních komunikacích, podle níž se mělo omezení vztahovat na reklamní poutače u všech silnic. Poslanci tak o podobě omezení billboardů budou muset rozhodnout znovu.

Senátní verze zachovává současná pravidla pro billboardy u místních komunikací a silnic II. a III. třídy. Jejich redukce by podle místopředsedkyně senátního hospodářského výboru Veroniky Vrecionové (ODS) vedla k výpadkům pro státní rozpočet na příjmech z daní. Obecní rozpočty by pak tratily na příjmech z pronájmu pozemků. Například pražský rozpočet by tak prý přišel o několik desítek milionů korun. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) senátní úpravy s ohledem na negativní ekonomické dopady připustil jako možné.

Novela má také zavést možnost až třináctiprocentní slevy na mýtném pro kamiony, které na mýtném zaplatí větší částku, než jakou stanoví vláda ve svém nařízení. Podle ministerstva dopravy to odpovídá jeho dohodě se sdružením automobilových dopravců Česmad Bohemia. Slevy kompenzují tuzemským dopravcům zvyšování cen mýtného o 25 procent v loňském a letošním roce. Díky tomu se loni vybralo o 1,5 miliardy korun navíc. Na slevách by měl stát vrátit zhruba 300 milionů korun.

Součástí novely je také vytvoření podmínek pro evropskou službu elektronického mýtného, která má propojit systémy mýtného v členských státech. Norma má upravit pravidla pro takzvané nízkorychlostní vážení kamionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK