Americké akcie drží většinu zisků, Citigroup ale klesá

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. března (ČTK) - Americké akcie v úvodu dnešního obchodování pokračovaly v růstu, záhy ale zisky smazaly a pohybovaly se v blízkosti předchozích závěrečných hodnot. Index Nasdaq Composite, který v úterý poprvé po více než 11 letech uzavřel nad hranicí 3000 bodů, si dosaženou hranici udržel. Oslabují například akcie banky Citigroup, která jako jedna ze čtyř klíčových amerických bank neprošla zátěžovou zkouškou.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.192 bodů a proti předchozímu závěru přidával 0,1 procenta. Indikátor tak zpevňuje už šestým dnem v řadě. Širší index S&P 500 naopak 0,1 procenta odepisoval a nacházel se v blízkosti 1394 bodů, index Nasdaq Composite byl bez větších změn na hodnotě 3039 bodů.

Akciový trh má dnes možnost poprvé reagovat na výsledky zátěžových testů amerických bank, které tamní centrální banka (Fed) zveřejnila po skončení úterního obchodování. Z 19 bank, které jsou pro fungování amerického bankovního systému klíčové, jich zkouškou prošlo 15. Mezi čtyřmi, které ve zkoušce minimálně v jednom z ukazatelů neobstály, je ale i třetí největší americká banka Citigroup. Její akcie dnes ztrácejí čtyři procenta.

"První reakce byla nepatrná, já si ale myslím, že to dost nepříznivé, když čtyři banky neprošly," podotkla ředitelka výzkumu ve společnosti GFT Forex Kathy Lienová, kterou citovala agentura Reuters. "Citigroup je nejexponovanějším propadákem, což je zlé. Není to sice nic tak strašného, já si ale myslím, že to další růst trhu zpomalí," dodala. Akcie ostatních bank, které v testech uspěly, dnes pokračovaly v růstu.

Akcie v úterý zaznamenaly nejvýraznější nárůst od začátku roku. Například Dow Jonesův index už má letos zisk kolem osmi procent a dostal se na předkrizové hodnoty, respektive nejvýše od konce roku 2007. Ostatní indexy jsou na tom ještě lépe: zatímco S&P 500 přidává 11 procent, Nasdaq si od začátku roku připsal zhruba 17 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK