Pražská burza rostla, akcie VIG zpevnily o více než pět procent

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Pražská burza dnes zpevnila a její hlavní index PX uzavřel těsně pod hranicí 1000 bodů, připsal si 0,67 procenta na 999,6 bodu. Aktivita investorů byla nadprůměrná. Dařilo se cenným papírům pojišťovny VIG, které se zhodnotily o více než pět procent. Index nahoru táhly dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ.

Akciím VIG se podle Josefa Němého z Komerční banky dařilo v souladu s vývojem v západní Evropě, zpevnily o 5,17 procenta na 834 korun. "Hlavní západoevropské akciové indexy dnes rostou již popáté za posledních šest obchodních seancí. Největší zásluhu na růstu má finanční sektor, který navazuje na silný úterní růst v USA po komentářích americké centrální banky," doplnil Němý.

Cena akcií developera Orco při nízkých objemech obchodů stoupla o 2,81 procenta na 101,01 koruny. Se ziskem 1,49 procenta na 815 korunách uzavřely akcie ČEZ. "Celý energetický sektor v Evropě dnes podpořil E.ON, který sice loni poprvé v historii propadl do ztráty, ale zároveň dodal, že v letošním roce očekává růst zejména díky obnovitelným zdrojům energie a expanzi v zahraničí," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Akcie technologické firmy KIT digital, která ve čtvrtek oznámí hospodářské výsledky, přidaly 1,35 procenta na 172,80 koruny. "Podle dříve zveřejněných čísel dosáhly celkové tržby společnosti v loňském čtvrtém čtvrtletí úrovně alespoň 70 milionů dolarů, což znamená meziroční růst o 82 procent," uvedl Tomáš Tomčány z Patria Finance.

Ve čtvrtek před otevřením trhu výsledky oznámí také textilní firma Pegas Nonwovens, titul dnes posílil o 0,31 procenta na 449 korun.

Naopak se ztrátou obchodování zakončily obě bankovní emise. Cenné papíry Komerční banky klesly o 0,31 procenta na 3820 korun a akcie rakouské Erste Bank odepsaly 0,49 procenta na 449,80 koruny.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za více než dvě miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ přesáhly 712 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK