Senát chce, aby se hlásilo víno dovezené ve větších nádobách

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Senát chce, aby obchodníci, kteří dovezou do ČR zahraniční víno ve větším množství, museli o tom podávat hlášení. Tuto úpravu, která se má týkat ročního celkového množství většího než 50 hektolitrů v nádobách o obsahu nad 15 litrů, včlenili senátoři do vládní novely zákona o rostlinolékařské péči. S touto úpravou vrátili normu k opětovnému posouzení sněmovně. Cílem senátní úpravy je zkvalitnění trhu s vínem a zabránění podvodům.

Horní komora chce, aby každý, kdo v kalendářním roce nakoupil a poprvé uvedl do oběhu na území České republiky rmut, mošt nebo víno s původem mimo území ČR v daném množství, byl povinen odevzdat do 15. ledna následujícího roku prohlášení o nákupu ke dni 31. prosince za celý předcházející kalendářní rok.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tímto senátním návrhem nesouhlasí, podle něj jen přinese zbytečné navýšení byrokracie. Horní komora ale dospěla k názoru, že úprava může zamezit podvodům a machinacím s vínem, které se již nyní dějí.

Bendl také uvedl, že rostlinolékařská norma by měla být co nejrychleji schválena, protože ji EU žádala přijmout již loni v lednu, a návrat do sněmovny přijetí dál zbrzdí. To podle ministra zvýší hrozbu postihu ze strany Bruselu. Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) upozornil, že není vinou senátorů, že sněmovna do této novely přidala přílepek týkající se vína. "Vaší povinností je chránit české vinaře. Strašit nás EU v tomto smyslu je směšné," řekl Dryml.

Smyslem vládní novely zákona o rostlinolékařské péči je především mimo jiné ukončení leteckých postřiků chemickými přípravky, přičemž jejich provozování má být možné jen za zákonem stanovených podmínek. Novela má za cíl zejména omezit dopady používání pesticidů na životní prostředí i na lidské zdraví. Nyní dostane novelu k posouzení Senát.

Letecké postřiky bude muset povolit rostlinolékařská správa, a to na základě leteckého plánu a následné žádosti o povolení jednotlivé letecké aplikace nebo v případě mimořádných leteckých postřiků. Pokud rostlinolékařská správa povolí letecký postřik, bude muset informovat obce v zasažené oblasti a obecní úřady budou muset informovat své občany.

Zemědělské rostliny, parky i lesy mají být podle novely proti škůdcům chráněny bez použití chemie nebo s co nejnižšími dávkami pesticidů. Návrh nově upravuje ochranu obyvatel zejména v okolí škol, lázní nebo v rekreačních oblastech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK