Americké akcie udržely mnohaletá maxima, zpevnil i dolar

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie dnes dokázaly udržet mnohaletá maxima, na která vystoupily v úterý. Hlavní indexy buď nepatrně zpevnily, anebo odepsaly pouze malou část předchozích masivních zisků. Na devizových trzích dolar zpevňoval k většině hlavních světových měn a těžil ještě z úterní zprávy americké centrální banky (Fed). Ta uvedla, že výhled americké ekonomiky se zlepšuje.

 

Dow Jonesův index vzrostl o 16,42 bodu a obchodní den uzavřel nakonec vyšší o 0,12 procenta na hodnotě 13.194,10 bodu. Širší index S&P 500 0,12 procenta odepsal a ustálil se na hodnotě 1394,28 bodu, zatímco index Nasdaq Composite přidal 0,03 procenta na 3040,73 bodu.

 

Indexy ale kolísaly víc než v minulých dnech, což podle části analytiků může znamenat, že trh se chystá k hlubší korekci. Klíčové proto bude, jaký směr trh zvolí ve čtvrtek. Investoři by také mohli přehodnotit výsledky zátěžových testů, které v úterý večer zveřejnil Fed a které ukázaly, že z 19 klíčových bank zkouškou neprošly čtyři, včetně třetí největší americké banky Citigroup.

 

"První reakce byla nepatrná, já si ale myslím, že je dost nepříznivé, když čtyři banky neprošly," podotkla ředitelka výzkumu ve společnosti GFT Forex Kathy Lienová, kterou citovala agentura Reuters. "Citigroup je nejexponovanějším propadákem, což je zlé. Není to sice nic tak strašného, já si ale myslím, že to další růst trhu zpomalí," dodala. Akcie Citigroup dnes odepsaly 3,4 procenta na 35,21 USD, během dne ale ztrácely i více než čtyři procenta.

 

Americké akcie v úterý zaznamenaly nejvýraznější nárůst od začátku roku. Například Dow Jonesův index už má letos zisk kolem osmi procent a dostal se na předkrizové hodnoty, respektive nejvýše od konce roku 2007. Ostatní indexy jsou na tom ještě lépe: zatímco S&P 500 přidává 11 procent, Nasdaq si od začátku roku připsal zhruba 17 procent.

 

Na devizových trzích dnes zpevňoval dolar, který ještě čerpal optimismus z úterní zprávy Fedu. Měnový výbor po zasedání sdělil, že registruje lepší podmínky na trhu práce a za problém nepovažuje ani inflaci. Fed sice vnímá růst cen ropy a benzinu, dopady ale podle něj budou jen krátkodobé. Fed zopakoval, že hodlá minimálně do konce roku 2014 nechat úroky blízko nuly, příznivějším hodnocením ekonomiky ale naznačil, že s žádnou další podporou ekonomiky teď nepočítá.

 

Dolar k euru vystoupil na 1,3018 USD, a za celý den si tak připsal 0,4 procenta. Během dne se ale dostal až na 1,3008 USD. K japonskému jenu kurz dolaru vzrostl o jedno procento na 83,72 JPY a během dne se vyšplhal až na 83,83 JPY. Od začátku roku už přidal skoro devět procent, převážně proto, že zatímco Fed s dalším uvolňováním měnové politiky teď nepočítá, japonská centrální banka ano.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK