Japonské akcie dál rostou, slábnoucí jen posílil exportéry

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. března (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vystoupil nejvýše od loňského července. Trh má za sebou už třetí růstový den po sobě a optimismus čerpá hlavně ze slábnoucího kurzu jenu. Díky tomu zpevňují akcie exportních firem. Na devizovém trhu v růstu pokračoval dolar, jemuž pomáhá předpoklad, že centrální banka v USA (Fed) nechystá žádnou další stimulaci ekonomiky prostřednictvím odkupu aktiv.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 72,76 bodu a den uzavřel růstem o 0,72 procenta na hodnotě 10.123,28 bodu. Podobně širší index Topix vzrostl o 0,76 procenta na 863,61 bodu. Už skoro tři měsíce nakupují akcie v Tokiu hlavně zahraniční investoři, i když za poslední týden jejich aktivita nepatrně polevila.

"Mohli byste se podívat na některé technické indikátory a říci, že trh už je moc vysoko. Teď ale není ten správný čas na takové grafy se dívat. Trh se pohybuje v tandemu se slabším kurzem jenu, za silnějším kurzem dolaru pak stojí lepší stav americké ekonomiky," poznamenal šéf investiční společnosti Investrust Hirojuki Fukunaga.

Na devizových trzích dál zpevňuje dolar, jemuž pořád svědčí závěry úterního zasedání měnového výboru Fedu. Centrální banka uvedla, že registruje lepší podmínky na trhu práce a za problém nepovažuje ani inflaci. Fed sice vnímá růst cen ropy a benzinu, dopady ale podle něj budou jen krátkodobé. Fed zopakoval, že hodlá minimálně do konce roku 2014 nechat úroky blízko nuly.

Dolar k euru vystoupil na měsíční maximum 1,3004 USD, zatímco k jenu si připsal 0,4 procenta na 84,08 JPY. Britská libra k jenu vystoupila asi na devítiměsíční maximum 131,46 JPY, zatímco dolarový index vzrostl na rekord za dva měsíce, když se dostal na 80,738 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK