Templářské sklepy Čejkovice zatím nemusejí platit pokutu

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. března (ČTK) - Templářské sklepy Čejkovice zatím nemusejí platit pokutu pět milionů korun, kterou firmě za uvádění vína neznámého původu do oběhu a další údajná provinění uložila koncem loňského roku Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Soud firmě přiznal odkladný účinek na zaplacení pokuty. ČTK to potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

"Absence částky představující pokutu má zcela jistě nesrovnatelně jiný dopad u žalobce než ve státním rozpočtu," řekla k případu ČTK Sedláčková. Podle ní z aktuálního usnesení nelze předjímat rozhodnutí soud v celém případu. Konečný verdikt padne patrně až za rok.

Firma nedávno uspěla u soudu i s dalším svým podáním. Soud začátkem března zrušil verdikt Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) z roku 2010, která firmě uložila stáhnout z trhu víno z hroznů, jejichž původ se údajně neprokázal.

V souvisejícím sporu firma dostala koncem loňského roku od SZPI pokutu pět milionů, proti které se také u soudu brání. Templářské sklepy Čejkovice dostaly pokutu za údajné nevedení řádné evidence, nepředložení evidenčních knih nebo porušení povinnosti "oznamovat úplné a pravdivé údaje" Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ).

Podle dřívějších vyjádření SZPI bylo dalším pochybením firmy uvádění produktů neznámého původu do oběhu, uvádění spotřebitele v omyl, pokud jde o původ produktů, a opakované nesplnění uložených opatření.

Templářské sklepy Čejkovice patří k největší tuzemským vinařským firmám. S postupem SZPI firma nesouhlasí a v médiích jej pravidelně kritizuje. Správní žalobu na SZPI podala i společnost Vinium, která dostala od inspekce milionovou pokutu v obdobném případě.

Templářské sklepy Čejkovice sdružují téměř 400 rodinných pěstitelů vína a kolem 30 středních vinařských podniků. Na začátku existence společnosti se její produkce pohybovala v řádu stovek tisíc láhví, v současnosti na trh dodává sedm až osm milionů milionů láhví tichých vín ročně. Firma na letošek plánovala investici do nové skladovací haly. Mimo jiné kvůli pokutě od SZPI své plány oddálila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK