ECB připouští, že krátkodobé riziko inflace se zvyšuje

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 15. března (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) připouští, že riziko inflace v krátkodobém výhledu narůstá. Banka to uvedla ve svém pravidelném měsíčním bulletinu, který dnes zveřejnila. Minulý týden po zasedání bankovní rady prezident ECB Mario Draghi řekl, že inflace zůstává pod kontrolou. Na tomto hodnocení ECB trvá, přestože inflace bude asi celý rok nad dvěma procenty.

"Vzhledem k růstu cen energií a nepřímých daní je pravděpodobné, že míra inflace zůstane v roce 2012 nad hranicí dvou procent. Přetrvává ale riziko dalšího růstu," píše ECB. Právě hranice dvou procent je rozhodující pro definici cenové stability, kterou ECB používá. Cílem banky je udržovat v eurozóně inflaci těsně pod dvěma procenty, v únoru však byla inflace už na 2,7 procenta.

ECB minulý týden podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na jednom procentu, a to už třetí měsíc v řadě. Draghi naznačil, že ECB zatím volí vyčkávací taktiku a o dalším postupu rozhodne, až bude mít další statistická data a výstupy z ekonomiky. Obsah nového bulletinu ECB jinak v zásadě kopíruje sdělení z minulého týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK