Koruna dopoledne posílila k euru i dolaru

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Koruna dopoledne posílila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:40 si k euru připsala pět haléřů na 24,59 Kč/EUR a vůči dolaru si polepšila o desetník na 18,82 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance vývoj na finančních trzích ráno vyznívá pozitivně pro riziková aktiva. "Týká se to jak akcií, tak i eurodolaru a středoevropských měn," uvedl. Podle něj se vazba mezi akciemi a měnami daná společným vlivem averze k riziku začala obnovovat.

Změny kurzu koruny jsou malé, dnes zveřejněná data z české ekonomiky by podle Vlka měla být pro tuzemskou měnu neutrální. "Maloobchodní tržby se odchýlily od očekávání jen nevýrazně, PPI sice zpomalilo více, než se předpokládalo, ale očekávání o měnové politice nemění," dodal Vlk.

Maloobchodní tržby v lednu meziročně zpomalily růst na 1,3 procenta. Ceny průmyslových výrobců v únoru zpomalily meziroční růst na 3,6 procenta a růst cen zahraničního obchodu v lednu zrychlil, oznámil dnes Český statistický úřad.

Dolar vůči euru nepatrně oslabil na 1,3060 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK