Pražská burza dopoledne stagnovala kolem středečních hodnot

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza se dopoledne neodpoutala od středečních zavíracích hodnot a stagnovala. Hlavní index byl v 11:15 výše o 0,06 procenta na 1000,2 bodu. Rostly akcie Erste Bank či pojišťovny VIG, proti působil mimo jiné pokles energetické skupiny ČEZ, Komerční banky a Telefóniky ČR. Výrazně ztrácely i akcie mediální CME, těžební NWR a textilky Pegas Nonwovens, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Pražský akciový trh kopíruje podle Pavola Mokoše z Patria Direct vývoj v zámoří i na západoevropských burzách. "Investoři při absenci zpráv vyčkávají na odpolední porci makrodat z USA," uvedl Mokoš.

Z velkých emisí posilovaly pouze cenné papíry Erste Bank, připsaly si 1,27 procenta na 455,50 Kč. Komerční banka, stejně jako ČEZ, přišla o 0,55 procenta na 3799 korun, respektive 810,50 Kč.

Textilní společnost Pegas Nonwovens dnes zveřejnila hospodářské výsledky za loňský rok. Místo očekávaného zisku 0,8 milionu eur (asi 19,7 milionu korun) za čtvrté čtvrtletí zveřejnila čistou ztrátu na úrovni 2,3 milionu eur, poznamenal Mokoš. Ztrátu firma vysvětluje vysokými nerealizovanými kurzovými ztrátami a nárůstem odložené daně. Akcie dopoledne odepsaly 2,38 procenta na 438,30 Kč.

Nedařilo se ani mediální společnosti CME, její akcie spadly o 2,74 procenta na 138,50 Kč. Přes dvě procenta na 141 korun oslabila i těžební firma NWR. Podle Mokoše se jedná již o devátý pokles během posledních 11 dní. Analytici Erste na NWR nově snížili doporučení na "držet" z "akumulovat", cílovou cenu zvýšili na 153 Kč, upozornil Mokoš.

O zhruba procento si polepšily cenné papíry pojišťovny VIG, sítě autobazarů AAA Auto, petrochemického holdingu Unipetrol a techlogické KIT digital, která dnes zřejmě před zahájením trhů v USA zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované akcie byly do 11:15 uzavřeny transakce za více než 526 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK