Španělsko a Francie bez problémů prodaly dluhopisy

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko navzdory horšímu vývoji svých veřejných financí v aukci bez problémů umístilo nové dluhopisy s víceletou splatností. Vysoká poptávka Madridu umožnila prodat papíry za zhruba tři miliardy eur (asi 73,8 miliardy Kč). Podle analytiků zřejmě pomáhají tříleté úvěry, které poskytla Evropská centrální banka (ECB). Díky tomu se teď řada evropských bank topí v levných penězích.

 

Španělsko tak navázalo na úspěšnou středeční aukci, kdy obligace prodávala Itálie. Madrid prodal papíry ve třech různých splatnostech, a to s výnosem, který je ve spodní části cílového pásma. Výnos dluhopisů se splatností tři roky přitom klesl na 2,44 procenta, zatímco v minulé aukci zhruba před měsícem činil 2,97 procenta. Madrid si tak vypůjčil nejlevněji od poloviny roku 2010.

Itálie ve středu prodala dluhopisy v objemu šesti miliard eur (asi 147,7 miliardy Kč), a to nejlevněji od podzimu 2010. Dnes na úspěšný prodej navázala Francie, která umístila dluhopisy v celkovém objemu 8,5 miliardy eur (asi 209,2 miliardy Kč). Investoři tak využili nabídky trochu vyšších výnosů, než jaké byly spojeny s německými papíry.

Vývoj za poslední dva dny ukazuje, že postoj investorů vůči zemím na okraji eurozóny se zlepšuje. Jejich ochotu investovat do státních dluhopisů zemí nejvíce ohrožených dluhovou krizí ale částečně zkresluje právě nabídka levných úvěrů ECB, které využily stovky bank. ECB jim ve dvou kolech poskytla tříleté úvěry za více než bilion eur (asi 25 bilionů Kč). Část těchto levných půjček jde na nákup státních dluhopisů.

Prodej státních dluhopisů je pro vlády rutinní záležitost. Výnosy z prodeje obligací se používají na pokrytí deficitů, ale i na úhradu splatných závazků. V poslední době se vývoji výnosů státních dluhopisů věnuje zvýšená pozornost hlavně kvůli dluhové krizi. Ve srovnání s loňským podzimem je teď situace mnohem klidnější.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK