Akcie na pražské burze dnes odepsaly 0,65 procenta

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila a její hlavní index PX odepsal 0,65 procenta na 993,1 bodu. Výrazné ztráty postihly cenné papíry technologické firmy KIT digital, mediální CME a těžařské NWR. Index dolů táhly především dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance pražská burza neodolala tlaku prodejců, aktivita na trhu byla oproti předchozím dnům vyšší. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za téměř 1,323 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za zhruba 734 milionů korun.

Akcie ČEZ klesly o 1,84 procenta na 800 korun. Ratingová agentura Fitch dnes energetické firmě potvrdila rating "A-" se stabilním výhledem. Vyzdvihla její silnou pozici a nízký dluh. Na druhé straně agentura Fitch nevidí u ČEZ ani mnoho prostoru pro zlepšení ratingu směrem vzhůru, uvedl Kohout.

Cenné papíry KIT digital spadly o 4,63 procenta na 164,80 koruny. Společnost oznámila, že za loňský rok zvýšila tržby o 102 procent na 215 milionů dolarů (asi čtyři miliardy Kč). Čistou ztrátu snížila na 25 milionů USD z předchozích 35 milionů USD. "Výsledky se výrazně neliší od předběžných výsledků, které společnost zveřejnila již koncem února. Celkově hodnotíme čísla jako mírně negativní," uvedl Tomáš Tomčány z Patria Finance.

Cena akcií CME klesla o 4,42 procenta na 136,10 koruny a cenné papíry NWR ztratily 3,40 procenta na 139,10 koruny.

Hospodářské výsledky oznámila také textilní společnost Pegas Nonwovens, její čistý zisk klesl loni o třetinu na 345 milionů Kč. Titul si pohoršil o 1,67 procenta na 441,50 koruny. Objem obchodů byl však zcela zanedbatelný, doplnil Kohout.

V černých číslech naopak uzavřely cenné papíry rakouské Erste Bank, zpevnily o více než procento na 454,50 koruny.

Michal Chrvala z Active Capital poznamenal, že pražské burze by prospěla výraznější korekce, která by otevřela prostor k zajímavému zhodnocení do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK