Japonské akcie zakončily úspěšný týden mírným růstem

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. března (ČTK) - Japonský akciový trh uzavřel úspěšný týden dalším mírným růstem a jeho hlavní index zaznamenal šestý týden vzestupu. Počáteční oslabování, které ovlivnilo oživení kurzu jenu s dopadem na akcie vývozců, odeznělo v atmosféře optimistických vyhlídek americké ekonomiky.

Index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,06 procenta na nové osmiměsíční maximum 10.129,83 bodu a vykázal čtvrtý den růstu po sobě. Za celý týden získal 2,1 procenta.

Akciový trh zpočátku oslabovaly prodeje akcií vývozců, u nichž investoři po růstu jenu vybírali zisky z předešlého růstu. Ve druhé polovině dne trh oživily nákupy akcií firem těžících z ekonomického oživení, které měly prospěch z dalších příznivých údajů z americké ekonomiky.

Na asijských devizových trzích dolar přerušil růstovou sérii a obchodníci sbírali dosažené zisky. Díky příznivému ekonomickému výhledu v USA však analytici čekají, že americká měna si zachová růstový trend.

Dolar vůči euru ke konci tokijského obchodování mírně oslabil na 1,3090 USD z úrovně 1,3080 při čtvrtečním závěru v USA a z měsíčního maxima 1,3002 USD. Proti jenu americká měna klesla na 83,37 JPY ze čtvrtečních 83,53 JPY a dál sestupovala z nejvyšší úrovně za 11 měsíců na 84,19 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK