O post ředitele SŽDC se zřejmě utká 25 kandidátů

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Do výběrového řízení na generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se přihlásilo 25 kandidátů. Deset z nich musí do své žádosti ještě doplnit chybějící informace. ČTK to řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Největším favoritem je podle serveru Česká pozice náměstek ředitele Českých drah Jiří Kolář. Kompletní jmenný seznam správa zveřejní příští týden.

"Jména jsem nestudoval," řekl ČTK předseda správní rady Adolf Jílek. Odmítl tak potvrdit kandidaturu Koláře i absenci přihlášky současného šéfa SŽDC Pavla Habarty. Tomu ale stále chybí pro post ředitele potřebná kvalifikace, doposud byl řízením SŽDC pouze pověřen.

Uchazeč o místo musí mít podle ministerstva dopravy ukončené vysokoškolské vzdělání ekonomického, dopravního, technického či právního zaměření, tříletou praxi při řízení provozu drah, minimálně pětileté manažerské zkušenosti nejlépe v oblasti dopravy a železniční infrastruktury a zkušenosti se zadáváním veřejných zakázek.

Kandidáti, kteří musí své přihlášky doplnit, tak podle Jílka mají učinit do úterý. Většinou se nedostatky týkaly nedostatečného doložení praxe a vzdělání. V několika případech byly tyto zkušenosti kandidátů uvedeny pouze v životopise a nebyly doložené ničím dalším, vysvětlil Jílek.

Předvýběr kandidátů bude záležet na odborné komisi, která je složená z odborníků z oblasti dopravy, řekl Halla s tím, že je v ní například profesor ČVUT Petr Moos. Konečné slovo ale bude mít správní rada SŽDC. Nový šéf společnosti by měl být známý do 15. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK