Německá vláda počítá v roce 2013 s menším zadlužením než doposud

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá vláda si chce v příštím roce vzít čisté výpůjčky ve výši 20 miliard eur (zhruba 490 miliard Kč). Podle serveru Spiegel Online s tím počítají parametry návrhu státního rozpočtu na rok 2013, které má příští týden schvalovat kabinet kancléřky Angely Merkelové. Nové zadlužení největší ekonomiky Evropské unie tak má být zhruba o pět miliard eur nižší, než vláda na rok 2013 odhadovala, a o šest miliard menší, než s jakým počítá rozpočet země na letošek.

 

Důvodem je podle Spiegelu výrazné zvýšení daňových výnosů, které předpokládá ministerstvo financí Wolfganga Schäubleho. To očekává pozitivnější vývoj než doposud také v dalších letech.

V roce 2014 by si tak spolková vláda měla vzít čisté výpůjčky jen za 16 miliard eur oproti dosud zvažovaným 18,7 miliardy eur. V dalším roce pak má nové zadlužení klesnout na 12 miliard eur (dosavadní odhady počítaly s 14,7 miliardy eur) a v roce 2016 jen na čtyři miliardy eur. V tomto roce začne v Německu platit takzvaná dluhová brzda, která vládu zavazuje dodržovat maximálně mírně schodkový rozpočet.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK