Akcie na pražské burze mírně posílily, dařilo se Erste Bank

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dopoledne za minimálního objemu obchodů mírně posílila. Hlavní index PX si připsal 0,23 procenta, zůstává ale pod tisícibodovou hranicí na 995,4 bodu. Index táhla vzhůru především Erste Bank, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Zatímco Erste Bank si po 11:00 připisovala necelé procento na 458,50 Kč, druhý bankovní zástupce na pražské burze, Komerční banka, ztrácela 0,64 procenta na 4751 Kč.

"Pražská burza dnes potřebuje alespoň půlprocentní růst ke smazání týdenní ztráty, ale zatím se jí to nedaří," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Impulz by podle něj měla přinést americká makrodata. V zámoří je dnes na programu zveřejnění inflace, průmyslové výroby a spotřebitelské důvěry. Ekonomové očekávají, že zprávy z USA budou i dnes optimistické.

Smíšeně si dopoledne vedl energetický sektor. Akcie ČEZ stagnovaly kolem 800 korun a cenné papíry těžení NWR oslabily o jedno a čtvrt procenta ke 137 korunám. Akcie NWR podle Mokoše klesají již podesáté během posledních 12 dnů a propadají se na nejnižší úroveň od začátku ledna.

Dnes po závěru obchodování vstoupí v platnost nová báze indexu PX. Od pondělka začne platit periodická aktualizace báze indexu PX, propočtená na základě dat k 29. únoru. Na dalšího čtvrt roku změní váhy jednotlivých titulů obchodovaných v systému SPAD. Největší změnou v rámci této čtvrtletní aktualizace bude nárůst váhy rakouské Erste Bank ze současných 17,7 procenta až na maximálních 20 procent. Erste Bank tak poskočí z pohledu vah v indexu PX z dosavadní třetí příčky na sdílenou první pozici s ČEZ.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK