Co týden dal? Zhoršení ratingu hrozí už i Velké Brtánii.

16.03.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings varovala Velkou Británii, že by jí v následujících letech mohla odebrat rating na nejvyšším možném stupni AAA. Záležet bude na tom, zda se vládě podaří zvrátit trend rostoucího zadlužování. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

Británie se rozhodla spolupracovat se Spojenými státy při uvolňování ropy ze strategických zásob. Země tak chtějí omezit negativní dopady vysokých cen suroviny na ekonomiku. Uvedly to zdroje agentury Reuters. Zpráva vedla k výraznému poklesu cen ropy na světových trzích.
Více informací

Mezinárodní měnový fond dnes schválil půjčku pro Řecko v navrhované výši 28 miliard eur (686 miliard Kč). Ta bude jeho příspěvkem ke druhé mezinárodní pomoci předlužené zemi v celkové sumě 130 miliard eur. Fond uvedl, že Řecku neprodleně uvolní první splátku 1,65 miliardy eur.
Více informací

Španělsko navzdory horšímu vývoji svých veřejných financí v aukci bez problémů umístilo nové dluhopisy s víceletou splatností. Vysoká poptávka Madridu umožnila prodat papíry za zhruba tři miliardy eur (asi 73,8 miliardy Kč). Podle analytiků zřejmě pomáhají tříleté úvěry, které poskytla Evropská centrální banka (ECB). Díky tomu se teď řada evropských bank topí v levných penězích.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings varovala Velkou Británii, že by jí v následujících letech mohla odebrat rating na nejvyšším možném stupni AAA. Záležet bude na tom, zda se vládě podaří zvrátit trend rostoucího zadlužování. Agentura zatím snížila výhled ratingu ze stabilního na negativní.
Více informací

Britská vláda uvažuje o vydávání mimořádně dlouhodobých dluhopisů, jejichž splatnost by mohla činit sto i více let. Doufá, že tak zemi na dlouhou dobu zajistí nízké úrokové náklady. Informoval o tom internetový server BBC.
Více informací

Index technologického trhu Nasdaq Composite poprvé po více než 11 letech uzavřel nad hranicí 3000 bodů. Její překonání bylo podle analytiků hlavní překážkou v tom, aby mohl index pokračovat v růstu. Indikátor nad touto hranicí naposledy zavíral v prosinci roku 2000, kdy prudce padal po splasknutí takzvané bubliny internetových akcií.
Více informací

Ministři financí Evropské unie se rozhodli zmrazit Maďarsku 495 milionů eur (přes 12 miliard korun) z kohezního fondu. Důvodem bezprecedentního kroku je skutečnost, že Budapešť podle nich dostatečně nebojuje proti nadměrným rozpočtovým deficitům. O peníze mají Maďaři přijít od příštího roku. Pokud však přesvědčí partnery v EU, že situaci prokazatelně řeší, pak může být toto rozhodnutí zrušeno.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ceny pohonných hmot se v Česku vyšplhaly na další rekordy. Podle zjištění Českého statistického úřadu se cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 v pondělí dostala v průměru na 36,61 Kč za litr, a byla tak o 15 haléřů vyšší než o týden dřív. Motorová nafta zdražila o pět haléřů a prodávala se v průměru za 36,97 Kč za litr.
Více informací

Cena vajec, která vzrostla v důsledku jejich nedostatku na trhu, by už neměla podle vedení Agrární komory (AK) na tuzemském trhu dál stoupat. Po Velikonocích zřejmě mírně klesne, řekl dnes novinářům prezident Agrární komory Jan Veleba. Produkce vajec v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v dosud značně rozšířených menších klecích.
Více informací

Tržní ceny starších i nových bytů v závěru loňského roku nadále klesaly, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Prodejní ceny starších bytů se meziročně snížily o 4,3 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,9 procenta.
Více informací

Exekuční soudy loni nařídily 936.000 exekucí, což je o 234.000 meziročně více. V důsledku toho stoupl počet exekucí, při nichž byl dluh vymožen, o 55.00 na 191.000. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala Exekutorská komora. V roce 2010 se počet nařízených exekucí meziročně poprvé v historii snížil.
Více informací

Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 155 miliard korun na 1,499 bilionu korun. Údaje z počátku ledna potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 143.000 korun.
Více informací

Dva čeští šéfkuchaři vůbec poprvé v historii získali michelinskou hvězdičku. Prestižní ocenění dostal Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise. Pro oba kuchaře představuje hvězdička především ocenění od jejich návštěvníků, zároveň je i závazkem k udržení kvality do budoucna. Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu.
Více informací

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce pracujícím důchodcům od příštího roku zrušit slevu na dani, tedy možnost odepsat si z daní necelých 24.000 korun ročně. Nové opatření by podle ministerstva financí mělo do státního rozpočtu přinést 2,5 miliardy korun.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU