Zadlužení Španělska bylo loni nejvyšší od 1995

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poměr dluhu k ekonomickému výkonu Španělska loni stoupl na 68,5 procenta hrubého domácího produktu, což byl nejvyšší údaj od roku 1995. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila španělská centrální banka. Navzdory růstu však ukazatel v zemi zůstává pod průměrem eurozóny.

 

V roce 2010 zadlužení země činilo 61,2 procenta. Průměr 17 členských zemí eurozóny by měl za loňský rok činit 87,7 procenta HDP.

Přes relativně nízký podíl zadlužení jsou náklady na úvěry země vysoké. Může za to mimo jiné ekonomická recese, vysoký rozpočtový schodek a problémy realitního trhu. Ukazatel zadlužení také výrazně roste, v roce 2007 dluh činil 36,3 procenta HDP.

Centrální banka dodala, že dluh 17 autonomních oblastí loni stoupl o 17,3 procenta. Nejvyšší byl růst v Katalánsku, nejbohatším a nejvlivnějším regionu na severovýchodě, jehož hlavním městem je Barcelona. Na regionálním dluhu se Katalánsko podílelo téměř třetinou. Dalším vysoce zadluženým regionem je Valencie.

Španělsko musí letos snížit schodek státního rozpočtu na 5,3 procenta z loňských 8,5 procenta. V roce 2013 má schodek klesnout na tři procenta. Premiér Mariano Rajoy upozornil, že pokud chce země tento cíl splnit, bude muset najít další úspory 60 miliard eur (1,5 bilionu Kč), napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK