První peníze z nového záchranného úvěru dostane Řecko v pondělí

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. března (ČTK) - Prvních 5,9 miliardy eur (asi 144,6 miliardy Kč) z nového záchranného úvěru dostane Řecko v pondělí, tedy pouhý den před klíčovou splátkou části dluhu. Řekl to dnes činitel Evropské komise Matthias Mors, který je členem takzvané "trojky", tedy inspektorů Evropské unie, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ti dohlížejí na to, jak Řecko plní dohodnuté reformy.

Řecko od svých partnerů v eurozóně a od MMF dostane celkem 172,7 miliardy eur (asi 4,2 bilionu Kč). Peníze bude mít podle agentury AP k dispozici až do roku 2016. Věřitelé se domnívají, že je to dost na to, aby země provedla nutné změny a postavila se na nohy.

Řecko se v roce 2010 stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. Ta činila 110 miliard eur a Řecko z ní většinu peněz už dostalo. Druhý záchranný úvěr, na jehož čerpání se Atény s věřiteli dohodly v minulých dnech, je v objemu 130 miliard eur. Na rozdíl od první pomoci přispějí k té druhé i soukromí věřitelé.

Celková částka, kterou teď začne Řecko čerpat, se tak skládá z druhého záchranného úvěru a z peněz, které Řecko nevyčerpalo z prvního záchranného úvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK