PF Generali připíše klientům 0,3 procenta, loni to bylo 2,1 pct

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Penzijní fond Generali připíše klientům za rok 2011 zhodnocení 0,3 procenta. Loni fond připsal výnos 2,1 procenta. ČTK o tom dnes informoval mluvčí fondu Jiří Cívka s tím, že PF Generali se loni zaměřil na posun struktury majetku k velmi bezpečným aktivům, což vedlo k jednorázovému poklesu zisku.

 

"Vzhledem k dlouhodobému spoření v penzijním fondu je naprosto zásadní dlouhodobá výkonnost a stabilita. Jednorázový výkyv výnosnosti není rozhodující," uvedl předseda představenstva fondu Jiří Střelický.

Penzijní fond ČSOB Stabilita připíše klientům za uplynulý rok zhodnocení 1,7 procenta, PF Komerční banky 2,04 procenta, ING PF dvě procenta, ostatní fondy o výnosech zatím nerozhodly. Penzijní fondy v roce 2011 vydělaly celkem 4,55 miliardy Kč, což bylo o 27 milionů méně než o rok dříve.

Stabilitu PF Generali podle Střelického potvrzuje v rámci trhu nejvyšší průměrné zhodnocení od roku 1995. PF Generali je jediným fondem, který se dostal přes 5,2 procenta. "Pokud nenastanou na finančních trzích významné turbulence, je vysoká pravděpodobnost, že za letošní rok získají klienti PF Generali opět zhodnocení, které bude i v krátkodobém pohledu nad průměrem celého trhu," dodal.

Průměrný měsíční příspěvek klienta PF Generali činil 735 korun. Téměř jedné pětině klientů spořil na penzijní připojištění také jejich zaměstnavatel průměrným měsíčním příspěvkem 778 korun. Fond koncem února předal České národní bance svůj transformační projekt. ČNB bude na jeho základě dohlížet na přeměnu nynějšího penzijního fondu na Generali penzijní společnost.

Generali Pojišťovna je součástí Generali PPF Holdingu, který působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Holding spravuje prostřednictvím svých dceřiných společností aktiva přes 15 miliard eur a poskytuje v regionu služby více než 13 milionům klientů. Sídlí v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka je v Praze. Generali PPF Holding je společný podnik Assicurazioni Generali (51 procent) a PPF Group (49 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK