Ceny ropy stouply kvůli obavám o dodávky

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. března (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvýšily kvůli obavám ohledně dodávek suroviny, které souvisejí mimo jiné s napětím mezi západními zeměmi a Íránem. K nárůstu cen přispěl rovněž slabší kurz amerického dolaru.

Severomořská ropa Brent zdražila o 1,65 dolaru na 124,25 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 65 centů na 105,76 USD, napsala agentura Reuters.

Mezinárodní bankovní síť SWIFT, která je klíčová pro finanční transakce a obchod s ropou, ve čtvrtek oznámila, že se rozhodla přerušit vztahy s íránskými bankami. Ty zprostředkovávají prodej íránské ropy do zahraničí. SWIFT tak vyhověla sankcím Evropské unie.

Dolar dnes oslabil vůči euru po zprávě o růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech. Ta snížila pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) by mohla přikročit ke zpřísnění měnové politiky dříve, než se zatím předpokládá. Slabší dolar snižuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 124,25 122,60 New York - Nymex WTI duben 105,76 105,11

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK