Americký dolar klesl kvůli slabým údajům z USA

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. března (ČTK) - Americký dolar dnes klesl vůči euru i japonskému jenu kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice Spojených států. Podle analytiků by se však mohl vrátit k růstu, pokud se ukáže, že hospodářské trendy v USA zůstávají příznivé.

Jednotná evropská měna dnes vůči dolaru stoupla o 0,6 procenta na 1,3164 USD. Ve čtvrtek se propadla až na měsíční minimum 1,3002 USD, napsala agentura Reuters.

Dolar zamířil dolů po zprávě o únorovém nárůstu spotřebitelských cen v USA o 0,4 procenta, tedy nejprudším tempem za deset měsíců. Ta snížila pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) by mohla přikročit ke zpřísnění měnové politiky dříve, než se zatím předpokládá.

K oslabení dolaru přispěly rovněž zprávy o únorové stagnaci americké průmyslové výroby a březnovém poklesu důvěry amerických spotřebitelů. "Údaje o inflaci, průmyslové produkci a spotřebitelské důvěře byly o něco slabší, než se očekávalo. Poskytly tak trhu jistou omluvu pro vybírání zisků z předchozího růstu dolaru," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. Předpověděl však, že budoucí údaje ukážou zlepšující se oživení americké ekonomiky.

pmh jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK