Americké akcie zakončily týden bez větších změn

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Americké akcie dnes zakončily týden bez výraznějších změn, jinak pro ně ale byl právě skončený týden úspěšný. Index Nasdaq Composite poprvé po více než 11 letech uzavřel nad hranicí 3000 bodů a udržel se nad ní až do pátku. Na devizových trzích oslaboval dolar, jemuž uškodila zpráva o vývoji inflace.

Dow Jonesův index odepsal 20,14 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,15 procenta na hodnotě 13.232,62 bodu. Širší index S&P 500 naopak o 0,11 procenta zpevnil a dostal se na 1404,17 bodu. Index Nasdaq Composite však 0,04 procenta odepsal a uzavřel na 3055,26 bodu.

Pro index S&P 500 byl však týden jako celek nejúspěšnější za poslední tři měsíce. Pohybuje se kolem čtyřletých rekordů, tedy na hodnotách, kde byl naposledy před finanční krizí. S&P 500 i Dow Jonesův index za týden zpevnily o 2,4 procenta, Nasdaq Composite o 2,2 procenta.

Investoři posuzovali nová statistická data, která ukázala vyšší inflaci v důsledku dražší ropy a benzinu, a také pokles spotřebitelské důvěry. Na trhu ale zůstává optimismus, neboť hlavní indexy po vytrvalém růstu většinu zisků udržely.

Indexy během dopoledne střídavě ztrácely a zpevňovaly, vzhůru je tlačila obecně příznivá nálada na burzách, dolů pak obavy z přehřátí trhu. Řada analytiků totiž upozorňuje, že růst už trvá příliš dlouho, a trh je tudíž zralý ke korekci.

Mírného zisku, který nasbíraly v průběhu dne, se nakonec vzdaly akcie společnosti Apple. Končily tak na 585,57 USD, což je proti předchozímu závěru sotva měřitelný růst. Akcie už ve čtvrtek výrazně zpevnily v reakci na optimismus kolem uvedení nového iPadu na trh. Přístroj se dnes začal prodávat v deseti zemích včetně USA.

Na devizových trzích klesal dolar, jemuž uškodila data o vývoji inflace. Ta byla sice v souladu s očekáváním, potvrdilo se ale, že ceny nepříznivě ovlivňují drahé pohonné hmoty. Investoři si tak uvědomili, že růst inflace patrně centrální banku (Fed) přesvědčí, aby ještě dlouho nezpřísňovala měnovou politiku. Příznivější vyhlídky ekonomiky by ale měly americké měně zajistit atraktivitu.

Dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta na 83,34 JPY, a sestoupil tak z nejvyšších hodnot za posledních 11 měsíců. Za celý týden ale dolar zpevnil o 1,1 procenta. Proti euru dolar odepsal 0,7 procenta na 1,3174 USD, vůči australskému dolaru pak americký dolar klesl o 0,6 procenta na 1,0586 USD. Po nedávných poklesech se ale vzpamatovaly i další takzvané komoditní měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK