Čína slibuje reformy, chce si udržet rychlý hospodářský růst

18.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čína nemůže odkládat hospodářské reformy. Uvedl to dnes místopředseda čínské vlády Li Kche-čchiang. Dodal, že země si hodlá zachovat relativně rychlé tempo růstu domácí ekonomiky a současně držet pod kontrolou inflaci. Zaměřit se chce mimo jiné na podporu domácí poptávky.

 

"Čína dospěla ke klíčovému období při změně svého ekonomického modelu a tuto změnu nelze odkládat," řekl Li. "Naše politika bude cílenější, flexibilnější a progresivnější, abychom si zachovali relativně rychlý ekonomický růst a udrželi cenovou úroveň v zásadě stabilní," dodal.

Čína podle něj prohloubí reformy daní, finančního sektoru, cenové politiky či rozdělování příjmů. Bude rovněž usilovat o větší roli tržních sil při rozdělování zdrojů v klíčových odvětvích.

Čínský hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku stoupl o 8,9 procenta po nárůstu o 9,1 procenta v předchozích třech měsících. Byl tak nejpomalejší za 2,5 roku. Inflace v Číně v únoru prudce klesla na 3,2 procenta z lednových 4,5 procenta. Poprvé za více než rok se tak dostala pod čtyřprocentní vládní cíl, napsala agentura Reuters.

Šéf čínské Národní rozvojové a reformní komise Čang Pching dnes uvedl, že udržení relativně rychlého růstu ekonomiky je prioritou čínské hospodářské politiky. Dodal, že Peking nesmí polevit v boji proti růstu cen. "Tlak na růst cen bude v dlouhém období pokračovat," řek Čang. Upozornil například vysokou úroveň světových cen komodit.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes pochválila Čínu za její příznivou roli v době světové finanční krize. "Čína pomohla učinit globální ekonomický systém méně náchylným k ničivým krizím," řekla šéfka MMF. Dodala, že přetrvávající slabost vyhlídek světové ekonomiky podtrhuje důležitost toho, aby si Čína udržela významnou roli v globálních politických rozhovorech a zrychlila reformy své vlastní ekonomiky. Upozornila, že pokud Čína provede další hospodářské reformy, mohl by se čínský jüan v budoucnosti stát rezervní měnou.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK