Zisk stavitele skladů VGP se loni díky prodejům zdvojnásobil

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Čistý zisk stavitele skladů a dalších průmyslových nemovitostí VGP se v roce 2011 meziročně zhruba zdvojnásobil na 12,9 milionu eur, tedy asi na 316 milionů korun. Společnosti pomohly loňské prodeje několika skladových areálů. Čisté výnosy VGP se loni zvýšily o 32 procent na 13,9 milionu eur (kolem 341 milionů korun). Oznámila to dnes firma.

"Prodej 80procentního podílu na vlastním kapitálu v (projektech) VGP CZ I a VGP CZ II s celkovou hodnotou transakce kolem 435 milionů eur (zhruba 11 miliard korun) umožnil skupině optimalizovat její kapitálovou strukturu a rozdělit jejím akcionářům peněžní prostředky ze snížení kapitálu ve výši 40 milionů eur (asi 982 milionů korun) v hotovosti," uvedla firma.

V roce 2011 firma dokončila výstavbu osmi budov o celkové ploše 63.049 metrů čtverečních. Konkrétně to byly dvě haly v Praze-Horních Počernicích, tři stavby v Liberci, po jedné budově v Nýřanech na Plzeňsku a Olomouci, jedna stavba vyrostla v Maďarsku. Ve výstavbě měla firma v závěru loňského roku 12 budov. Portfolio nemovitostí skupiny mělo na konci loňského roku hodnotu 105,6 milionu eur (přibližně 2,6 miliardy korun).

"S rozšiřujícím se portfoliem pozemků, tržními podmínkami, které zůstávají velmi atraktivními a poháněna vysokou poptávkou po pronajímatelných prostorách, VGP nejen vidí mnoho příležitostí na trzích, na nichž je aktivní, ale zaměřuje se také na mnoho atraktivních příležitostí v Německu a Polsku na základě poptávky od stávajících i nových potenciálních nájemců," sdělila společnost.

S akciemi VGP se obchoduje na burzách v Bruselu a Praze. Kromě Česka podniká firma například na Slovensku, v Maďarsku a v Pobaltí. Mezi její největší uskutečněné projekty patří skladový areál v pražských Horních Počernicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK