Letiště Praha se oficiálně stalo součástí Českého Aeroholdingu

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Letiště Praha se dnes oficiálně stalo součástí skupiny Český Aeroholding poté, co ministerstvo financí podepsalo smlouvu o vkladu všech akcií letiště. Letiště Praha je tak již čtvrtou firmou, která se plně začlenila do nové holdingové struktury. ČTK o tom informovala mluvčí skupiny Michaela Lagronová.

Vláda na začátku loňského května rozhodla o tom, že letiště bude do aeroholdingu vloženo ve dvou fázích, aby nebyl porušen zákon zakazující privatizaci letiště. "Podle tohoto zákona musejí být klíčové nemovitosti Letiště Praha vlastněny buď 100procentně přímo státem, anebo právnickou osobou, ve které má stát 100procentní majetkovou účast. Takovou právnickou osobou je právě Český Aeroholding," připomněla Lagronová.

V nové mateřské společnosti se nejprve vytvořilo centrum sdílených služeb, které nabízí všem dceřiným firmám například právnické, účetní či výpočetní služby. Druhou fází, která byla završena dnes, bylo samotné vložení 100 procent akcií Letiště Praha. Základní kapitál společnosti Český Aeroholding se tak zvýšil na 26,944 miliardy korun.

Vedle letiště jsou v tuto chvíli součástí skupiny již společnosti Czech Airlines Handling, CSA Services a HOLIDAYS Czech Airlines. K dokončení celého procesu vytváření holdingu ještě zbývá převedení Czech Airlines Technics, současné dceřiné společnosti ČSA, a poté ještě vložení samotných Českých aerolinií. Obě dvě společnosti by se tak mohly stát součástí aeroholdingu do konce letošního pololetí, uvedla Lagronová.

Prvním krokem k vytvoření nové společnosti bylo usnesení vlády z listopadu 2010, kdy kabinet schválil vytvoření holdingového uspořádání vybraných společností vlastněných státem v letecké přepravě a pozemních službách. Loni v březnu vznikla akciová společnost Český Aeroholding zápisem do obchodního rejstříku. V říjnu bylo holdingové uspořádání schváleno Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

vju mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK