Pražská burza posílila o půl procenta, PX nad 1000 b. nevytáhla

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Pražská burza dnes na rozdíl od hlavních evropských trhů mírně posílila, především díky růstu akcií elektrárenské firmy ČEZ, bank i operátora Telefónica O2. Přes tisícovou hranici se však hlavní index PX nepřehoupl, když během dne vzrostl o 0,47 procenta na 998,9 bodu. Nejvíce klesly cenné papíry těžařské společnosti NWR, vyplývá z výsledků obchodování.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky se na růstu pražské burzy dnes nejvíce podílely dvě největší emise, a to Erste Group Bank a ČEZ. Akcie Erste stouply o 1,31 procenta na 464 korun a akcie ČEZ přidaly 1,12 na 810 korun. "Poptávce po akciích elektrárenské společnosti tak neuškodil rezervovaný postoj vládních představitelů k případným státním zárukám na dostavbu Temelína ani možnost regulace cen energie z nových jaderných zdrojů," dodal Adamkovič.

Dařilo se i druhé bankovní emisi, Komerční bance, jejíž akcie posílily o 0,57 procenta na 3736 korun. Výraznější objem obchodů zaznamenaly také akcie Telefóniky, které zdražily také o 0,57 procenta, a to na 390,10 koruny.

Největší ztrátu dnes měly akcie těžařské NWR, které přišly o 2,79 procenta na 132,50 koruny.

Ode dneška platí periodická aktualizace báze indexu PX propočtená na základě dat k 29. únoru. Největší změnou je nárůst váhy Erste Bank ze současných 17,7 procenta až na maximálních 20 procent.

Evropské akcie dnes mírně ztrácely, a korigovaly tak zisky předchozího týdne. Podle Adamkoviče ztrácela většina průmyslových titulů včetně automobilek, zatímco telekomunikační sektor a farmaceutické společnosti převáženě posilovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK